ζωομορφισμός


> zoomorphism


ζωομορφισμός [zoomorphismós] (noun); zoomorphism

Στη σύγχρονη σκηνή συχνά βλέπουμε περφόρμερς ντυμένους σαν ζώα ή ως ανθρώπους με κεφάλια ζώων. Αν και ο ζωομορφισμός ή ο εξανθρωπισμός των ζώων είναι χαρακτηριστικό σε όλες τις μυθολογίες, η εισβολή του ζωομορφισμού στη σύγχρονη σκηνή είναι πιθανόν να ακολούθησε άλλο δρόμο.

Ένας πιθανός δρόμος συνδέεται με το παράξενο ή το ανοίκειο και περνά από το Λαγό της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων στις ταινίες του DavidLynch. Η ανοίκεια αίσθηση που προκαλεί στον θεατή η συνομιλία ή η συνύπαρξη ανθρώπων και ζωόμορφων πλασμάτων στη σκηνή είναι ένα από τα ζητούμενα της σύγχρονης περφόρμανς, και θα μπορούσε να μεταμορφώσει οποιονδήποτε κοινότοπο διάλογο σε βαθυστόχαστη συνομιλία. Παρόλο που μια θεωρία γι’ αυτό το φαινόμενο βασισμένη στη σημασία της μάσκας και τη μελέτη ζωόμορφων υπάρξεων σε κείμενα της μυθολογίας, όπως π.χ. στα Ινδικά έπη, θα ήταν πολύ ελκυστική, μάλλον υπάρχουν διαφορετικές παράμετροι που καθόρισαν την παρουσία αυτών των μορφών στη σύγχρονη σκηνή. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε τη σημασία των ζωόμορφων υπάρξεων ως συμβόλων τα οποία συνδιαλέγονται με το ασυνείδητο στο έργο σημαντικών σκηνοθετών προηγούμενων δεκαετιών.

Ωστόσο, ένας εξίσου πιθανός δρόμος είναι αυτός της ιαπωνικής Ποπ κουλτούρας και της εμμονής των Ιαπώνων με τα ζώα (βλ. Ταμαγκότσι). Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ζωόμορφοι ήρωες παιδικών κόμικς άρχισαν να εμφανίζονται επί σκηνής, και η τάση ενισχύθηκε από τον παιδισμό που εισέβαλε από τη Βερολινέζικη αβανγκάρντ. Στην Ευρωπαϊκή σκηνή πολλές φορές τα ζώα εμφανίζονται με χαρακτηριστικά λούτρινων παιχνιδιών και όχι ζώων, κάτι που ενισχύει αυτή την άποψη.

Η αβεβαιότητα στην οποία βυθίστηκε η ανθρωπότητα μετά το 2001, δημιούργησε ίσως τις συνθήκες για την επί σκηνής αναζήτηση του διαλόγου με έναν αθώο και ασφαλή κόσμο, αναφορά στην παιδική ηλικία του θεατή, ο οποίος εύκολα μετατρέπεται σε εφιάλτη – ίσως έναν εφιάλτη πιο τρομακτικό από όλους, καθώς τα σύμβολα της ασφάλειας μετατρέπονται σε επικίνδυνους εχθρούς.

Author: Χριστιάνα Γαλανοπούλου
Translator: Ευφροσύνη Πρωτοπαπά